De weg naar het perfecte vegan recept!

Zo, even een update over mijn vegan bakavontuur. De afgelopen twee weken heb ik heel veel vegan cakes uitgeprobeerd. Wat is dit lastig! Jullie hebben in mijn vorige blog gelezen hoe mijn allereerste poging is gegaan. Maar mijn zoektocht naar het perfecte vegan recept continues.

Voor mijn tweede poging wilde ik iets met kokos uitproberen. Op naar de winkel en met een zak kokosbloem en een pak kokosmelk weer naar buiten. De rest van de ingrediënten had ik nog in voorraad dus ik kon meteen aan de slag! Ik begin serieus al te watertanden bij de geur van kokos, wat ruikt dat toch lekker. Kokos is echt mijn lievelingssmaak! Super enthousiast begon ik de ingrediënten te verzamelen, wegen en zeven. Ik heb de eiwitten voor deze cake vervangen door kikkererwtenvocht, ook wel Aquafaba genoemd. Tijdens het mixen merkte ik dat mijn beslag toch wel erg droog bleef, ondanks de kokosmelk en Aquafaba. Ik heb tijdens het mixen steeds iets meer kokosmelk toegevoegd maar het werd niet veel beter. Ik heb de cake evengoed de oven ingedaan, want ik was toch wel erg benieuwd wat er zou gebeuren met dit mengsel. Toen de cake uit de oven kwam was hij niet gerezen en in het midden zakte hij in. Balen! Ik heb de cake laten afkoelen en een nacht in de koelkast bewaard.

De volgende dag heb ik een botercrème vulling gemaakt, bestaande uit opgeklopte Aquafaba, Crisco (een plantaardige vervanger voor boter), suiker en gepureerde aardbeien. Meestal combineer ik kokos met tropische vruchten, zoals passievrucht of mango. Maar ik dacht, doe eens gek! De smaakt was goed, alleen voelde de botercrème heel raar in je mond (ik heb het direct na het mixen geproefd). Het is lastig uit te leggen wat ik daar mee bedoel, maar het voelde een beetje korrelig. Toen de vulling klaar was heb ik de taart gesneden en zag ik dat hij van binnen wel gaar was, maar heel nat en dense (dicht). Geen suikersiroop nodig dus! Ik heb de taart gevuld met de botercrème en afgemaakt met wat verse aardbeien en kokossnippers. Na even gestaan te hebben, heb ik hem geproefd en hij was boven verwachting smaakvol! Het stoorde mij niet dat de cake van binnen nat was, en de korrelige structuur van de vulling was verdwenen. Zelfs de combi kokos en aardbei was een succes. Hoera! (hij was binnen 2 uur op :))

Er zijn een aantal pogingen geweest die echt compleet zijn mislukt! Ik was toch best teleurgesteld dat het niet lukte, maar later dacht ik: hé, zo kom ik juist bij het perfecte recept! Ik blijf gewoon steeds andere ingrediënten proberen. Zo heb ik bijvoorbeeld beslag gemaakt waar ik in plaats van ei appelmoes heb gebruikt, en zelfs spa rood om te kijken of dat hielp de cake luchtiger te maken. You never know! Een heleboel ingrediënten combi's kan ik ondertussen afstrepen. Of het beslag rijst niet, of de cake stort helemaal in zodra hij uit de oven is. Ik heb zelfs beslag gehad waar helemaal niks mee gebeurde in de oven. En dan bedoel ik ook écht helemaal NIKS. Verbazingwekkend!

Mijn laatste twee vegan pogingen deze week waren goed gelukt. Eindelijk! Ik heb een cake gemaakt waar banaan én appelmoes in zat als eivervangers, en ik heb een cake gemaakt waar ik niet alleen maar kokosbloem gebruikt heb, maar ook gewone bloem. Na wat research was ik er namelijk achter gekomen dat kokosbloem veel meer vocht nodig heeft dan gewone bloem. Vandaar dat dus het beslag van mijn cake hierboven zo droog bleef. Beide cakes kwamen super mooi de oven uit dus ik was blij! Voor de cake met banaan twijfelde ik over de vulling. Ik wist niet zeker of een vulling met banaan lekker zou zijn, en ook andere vruchten vond ik er niet bij passen. Ook ben ik dit keer gegaan voor een all American botercrème: (plantaardige) boter en poedersuiker en een smaakmaker. Zo hoopte ik de korrelige structuur te vermijden die ik eerder ervaarde, want ik had het gevoel dat dit door de opgeklopte Aquafaba kwam. Uiteindelijk besloot ik om kruiden door de botercrème te doen. Ik heb gember, kaneel en kardemom gebruikt en dit was heerlijk! Voor de andere cake heb ik een botercrème gemaakt met gemalen kokos, en heb ik tussen de lagen cake ook passievrucht gedaan. Ondanks dat ik nu puur op zoek ben naar de juiste smaak en textuur, vond ik het toch leuk om de cakes af te maken met wat mooie verse bloemen. Het oog wil ook wat :-)

Ik had beide cakes nog niet in zijn geheel geproefd en wie kan er nou een beter oordeel geven over de smaak dan iemand die zelf vegan eet? Dus ik besloot om met mijn vegan inspiratiebron Sanne (Living The Green Life) af te spreken zodat we samen beide cakes konden uitproberen. En ik zal jullie zeggen, het was een grote hit!! Ze waren echt heel erg goed gelukt, en vooral die met banaan en kruiden was echt een topper! Sanne was ook erg enthousiast dus ik was opgelucht en blij. Nu kan ik hiermee verder gaan en dit qua smaak en textuur helemaal uitwerken en perfectioneren. De kwestie 'geen ei' is nog wel een lastig ding, maar dat is iets voor een volgende keer. Hopelijk kan ik jullie binnenkort verblijden met een eerste recept!

#vegan #cake #lifestyle #taart

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Zoeken op tags
No tags yet.
Volg mij
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Bird on your Cake

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle

© 2019 by Bird on your Cake