Vegan cake

Wat is cake toch lekker he?! Ik hou er zo van. Toch is er niet altijd voor iedereen wat bij. Veel meer mensen hebben tegenwoordig last van allergieën of intoleranties, of hebben een bepaalde eetpatroon of levensstijl. Vandaar dat er steeds meer vraag is naar cakes die bijvoorbeeld lactosevrij, glutenvrij of vegan zijn.

Ik heb (gelukkig en even afkloppen) nog nooit problemen gehad met eten en ik heb ook geen bepaalde levensstijl zoals vegetarisch of vegan, dus mijn kennis op dit gebied was nog minimaal. Maar na een heerlijke kop thee met Sanne van Living The Green Life, werd ik toch wel nieuwsgierig! Ze was zo enthousiast over de recepten die zij maakt dat ik het ook wel eens wilde proberen.

Maar waar begin je? Ik heb eerst maar eens op internet gezocht naar wat vegan precies inhoudt, en ik kwam erachter dat veganisten geen enkel dierlijk product gebruiken en eten. Maar dan bedoel ik ook echt géén. Waar begin ik? In een cake zitten toch best wat dierlijke ingrediënten, zoals eieren, boter en melk. Uitdaging!

Ik ben begonnen met een van mijn recepten voor een vanille cake en voor botercrème. Eerst maar eens kijken welke ingrediënten ik daarvan moest vervangen voor een plantaardige tegenhanger. Opzich viel het best mee wat ik moest aanpassen. Ik kon melk vervangen door sojamelk (of bijvoorbeeld amandelmelk of kokosmelk), en de boter kon ik vervangen door plantaardige boter. Maar jeetje, eieren zijn best wel een belangrijk onderdeel in een cake en ook in botercrème. In een cake niet alleen qua smaak, maar eieren zorgen er ook onder andere voor dat je cake mooi luchtig wordt. Voor botercrème gebruik ik eiwitten die ik verhit en opklop tot een meringue om zo een hele luchtige botercrème te krijgen.

Dus, met mijn boodschappenlijst in de hand ben ik naar de Ekoplaza gegaan. Op zoek naar een plantaardige vervanger voor ei. Gelukkig vond ik iets wat een geheel ei kon vervangen, maar iets om eiwit te vervangen kon ik nergens vinden. Ik raakte best wel een beetje gefrustreerd, want ik wist niet hoe ik dit het beste kon aanpakken. Maar opeens had ik zo'n 'light bulb' effect! Ik herinnerde me dat onze chef op ICC gesproken heeft over vegan baking, en dat je eiwit heel makkelijk kan vervangen door niets minder dan...... het vocht uit een blikje kikkererwten! Bizar he? Maar het is echt zo. Het vocht uit een blik kikkererwten werkt precies hetzelfde als eiwit. Je kunt het opkloppen tot een meringue en je kunt het zelfs op die manier bakken in de oven. Hulde aan diegene die daar achter is gekomen!

Niet veel later stond mijn eerste poging tot een vegan cake in de oven. Spannend! Ik was zo benieuwd hoe hij eruit zou komen. Gelukkig zag het er redelijk uit als een 'echte' cake, dus ik heb hem laten afkoelen en toen voor een nacht de koelkast in. De volgende dag heb ik mijn botercrème gemaakt met kikkererwtenvocht en plantaardige boter. Dit werd enigszins een rare substantie, een beetje korrelig. Maar na een lange tijd in de mixer begon het toch nog ergens op te lijken. Ik heb wat vegan chocolade gesmolten en samen met wat vanille door de botercrème gemixt. Best lekker! Ik heb de cake 3 lagen gesneden en zag dat hij best wel dense was, oftewel dicht. Dit kan betekenen dat de cake heel droog of taai is, dus ik besloot om de lagen met suikersiroop (suiker en water) in te smeren. Ik heb de lagen gevuld met de choco botercrème en afgemaakt met een paar mooie verse bloemen.

Zie hier, mijn allereerste poging tot een vegan naked cake. Tadaaaa! En hij was lekker!! Op naar de volgende poging :-)

#vegan #cake #lifestyle #taart

Uitgelichte berichten
Recente berichten
Zoeken op tags
No tags yet.
Volg mij
  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Bird on your Cake

  • Facebook - Black Circle
  • Instagram - Black Circle
  • Pinterest - Black Circle

© 2019 by Bird on your Cake